Инструкции за Полагане

Моментална наслада на зелена тревна площ,
само за няколко часа.

Инструкции за Полагане

1 Измерване

Препоръчително е да обработите предварително терена с препарат за премахване на плевели, след което да изчакате максимум 2-4 седмици, преди да положите новия тревен чим. Измерване на дължината и ширината на района, който планирате да затревите. Съветваме ви да поръчате допълнителни 5% повече.

2 Подготовка на почвата

За най-добри резултати, почвата трябва да се фрезова на дълбочина от 10-15 см. Нивата на почвата трябва да бъдат 2-3 см под пътеки и алеи.  Препоръчително е почвата да се подравни с пясък и да се изглади, като се отстранят камъни, отломки, корени и други. Валирайте зоната, където ще се постави тревния чим, това ще укрепи повърхността и ще разкрие всички ниски области, които трябва да бъдат запълнени.

3 Предварително торене

Преди да положите чима можете да наторите с гранулирана тор с повишено съдържание на фосфор, за да стимулира развитието на кореновата система.

4 Полагане на тревата

Важно е да знаете, че тревният чим трябва да бъде положен в рамките на 12-24 часа от доставката. Започнете с полагане на първия ред по най-дългата права линия и полагайте чимовете последователно, притискайки всяко руло.  Напаснете ръбовете на отделните ролки плътно един срещу друг, без да разтягате чима. Използвайте дъска или платно върху новопожената трева, за да разпределите тежестта равномерно, тъй като това предотвратява вдлъбнатини или джобове.

Използвайте остър нож, за да отрежете ъглите  и избягвайте да използвате малки парчета трева по краищата, тъй като те могат да изсъхнат. Когато работите по склон, фиксирайте краищата на тревния чим с шиш. НИКОГА не използвайте валяк на новата си тревна площ, ако не сте доволни от нивата на моравата си, поправете ги с помощта на фин пясък или пръст.

5 Поливане на тревата

Новоположената трева трябва да се напоява в рамките на половин час от монтажа, след което е необходимо да се напоява ежедневно. Поддържайте тревата влажна, докато се вкорени. За да може кореновата система да стигне до почвата са необходими от 3 до 4 седмици. Напояването на тревата трябва да бъде съобразено и с метеорологичните условия, в горещо и сухо време е препоръчително да поливате два пъти дневно-сутрин и вечер.

6 Косене на тревата

През първите 4-6 седмици се препоръчва да избягвате честата или концентрирана употреба на новоположената трева. Това ще даде възможност на корените да се закрепят за почвата и на рулата да се вплетат заедно. По този начин моравата ще стане равна и гладка. За да проверите дали тревата е вкоренена или не, вдигнете ъгъла на тревата, ако не излезе вашата трева е вкоренена. През първите два месеца настройте косачката си на най-високата степен на косене, тъй като е важно да НЕ отрежете твърде ниско, след това постепенно намалете степента през вегетационния сезон. Общо правило е да се премахне не повече от 1/3 от височината на тревата.

7 Хранене на тревата

Ако сте направили предварителното торене, няма да е необходимо да се захранете тревата през първите шест седмици. Използването на торове и химикали зависи от климата, котловината, почвата, насекомите, плевелите и болестните условия. За съвет относно торовете и химическото лечение се свържете с нашия офис.